Kwartaalverhaal: Tata Steel

Geschreven door Quincy, dit artikel bevat interviews met René en Murat.


Ieder kwartaal nodigen we veiligheidskundigen uit om hun projecten met ons te delen – de aard van het project, waarom het zo fascinerend is en andere relevante aspecten. Voor deze periode hebben we de mannen van Tata Steel benaderd om hun project, Hoogoven 6, met ons te delen. René en Murat, beiden werkzaam via XLIGN bij Tata Steel, hebben hun ervaringen en inzichten over dit unieke project met ons gedeeld.


Project Hoogoven 6

Het project Hoogoven 6 is een uniek en historisch project dat wordt uitgevoerd voor het bedrijf Tata Steel. Het betreft de revisie van Hoogoven 6, wat een bijzondere gebeurtenis is, aangezien nieuwe hoogovens in Nederland niet meer mogen worden gebouwd. Het feit dat Hoogoven 6 zelfs de laatste hoogoven is die gereviseerd mag worden, maakt dit project uniek.

“Dit is een uniek project ergens waar we nooit meer mee te maken gaan hebben, dit kom ik de rest van mijn carrière niet meer tegen” - René

Met een team van ongeveer 1200 mensen op dagelijkse basis wordt er gewerkt aan de revisie van deze hoogoven op een relatief kleine oppervlakte. Het revisieproces omvat het ontmantelen van Hoogoven 6 voor ongeveer 70%, waarbij delen worden verwijderd, gebrand en geslepen. Deze gedemonteerde delen worden vervolgens vervangen door nieuwe componenten, waardoor de hoogoven weer operationeel wordt. Een belangrijk aspect van dit project is het feit dat de moederhaard, waarin het staal wordt gesmolten, niet mag worden vervangen. Deze moederhaard is bijna 100 jaar oud en vertoont tekenen van slijtage en beschadigingen.

Hoewel het op korte termijn niet haalbaar is om binnen vijf jaar volledig duurzaam te zijn, streeft Tata Steel naar een duurzame toekomst op de lange termijn. Er zijn plannen om over te schakelen naar een waterstoffabriek, wat bijdraagt aan een meer milieuvriendelijke productiemethode.

René: ‘Van Toezichthouden naar Montage Coördinator’

In het interview deelde René vol passie over zijn betrokkenheid bij Project Hoogoven 6. Hij begon als toezichthouder en werd later benoemd tot montagecoördinator. Deze overgang bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals werken aan de klantzijde en verantwoordelijkheid dragen voor tijdschema’s en coördinatie tussen verschillende aannemers. Als montage coördinator heeft René niet alleen geleerd om effectief te schakelen tussen verschillende taken, maar ook om zelfverzekerdheid op te bouwen in een nieuwe en uitdagende rol. De overgang van het leiden van kleine groepen bij aannemers naar het coördineren van meerdere aannemers met grote teams vereiste aanpassingsvermogen. René heeft dit geleidelijk opgepakt en is steeds handiger geworden in zijn functie. Hij waardeert de vriendelijke en collegiale werkomgeving binnen Tata Steel, die hij als positief en uniek beschouwt.

Ondanks de uitdagingen en unieke aspecten van het project benadrukt René de positieve inspanningen van Tata Steel om de fabriek groener te maken. Hij deelde zijn hoop om op een dag te kunnen zeggen: ‘Ik ben constructiemanager.’ Reflecterend op zijn ervaringen, grapt hij zelfs dat hij voorlopig niet van plan is Tata Steel te verlaten. René’s betrokkenheid heeft niet alleen bijgedragen aan het succes van het project, maar heeft ook zijn persoonlijke en professionele groei binnen Tata Steel bevorderd.

Murat: ‘problemen bestaan niet, alleen uitdagingen’

Tijdens ons gesprek met Murat vertelde hij over zijn rol binnen het Hoogoven 6 project. Hij benadrukte zijn betrokkenheid bij het organiseren, controleren en zijn adviserende rol op het gebied van veiligheid, ondanks dat het niet zijn primaire taak was. Hij vertelde dat hij veel vragen kreeg van zijn collega’s, variërend van de juistheid van bepaalde handelingen tot de uitvoerbaarheid van specifieke taken, en dankzij zijn 15 jaar ervaring als Safety Officer kon hij waardevolle adviezen geven. Murat onthulde uitdagingen bij het werken met een buitenlandse partij, met name de complexiteit van het omgaan met culturele verschillen en taalbarrières. Het aanspreken van veiligheidskwesties werd gecompliceerd door de taalbarrière en de druk van de strakke deadline. Desondanks benadrukte hij dat deze uitdagingen zijn pragmatische aanpak hebben versterkt, waarbij hij problemen als uitdagingen beschouwt. In zijn eigen woorden: “Problemen bestaan niet, alleen uitdagingen.” Hij reflecteerde op zijn persoonlijke groei en leerervaringen tijdens het project, waarbij hij het als een unieke ervaring beschouwde. 

Wat betreft zijn samenwerking met Tata Steel, benadrukte Murat het meedenkende en meegaande karakter van het bedrijf. Hij wees op de goede zorg voor omliggende dorpen en de positieve betrokkenheid bij de gemeenschap. Ondanks de uitdagingen, met name de taalbarrière, prees hij Tata Steel voor het proactief aanpakken van deze kwesties door tolken te regelen. Murat deelde ook een anekdote, waarin hij grappend vertelde dat hij nog nooit zoveel trappen heeft moeten lopen op een project als bij Tata Steel!


Met het delen van de ervaringen van René en Murat over het unieke project Hoogoven 6 sluiten we een fascinerend kwartaal af. De revisie van de laatste hoogoven in Nederland brengt niet alleen technische uitdagingen met zich mee, maar ook persoonlijke en professionele groei voor de betrokken veiligheidskundigen.