Meet the Crew - Orlando!

In onze "Meet the Crew" serie stellen we je voor aan onze XLIGN professionals. Deze keer gaan we in gesprek met Orlando, een toegewijde veiligheidskundige met een schat aan ervaring. Orlando heeft een uniek perspectief op veiligheid en de uitdagingen waarmee hij in zijn carrière te maken heeft gehad. Laten we hem beter leren kennen terwijl hij zijn verhaal deelt over zijn reis in de wereld van veiligheid en zijn wensen voor de toekomst.

Wat heeft je aangetrokken tot het vakgebied van veiligheid en hoe ben je erin beland?

“Mijn interesse in het vakgebied van veiligheid werd gewekt door mijn ervaring in de drilling industrie, waar helaas te veel ongelukken plaatsvonden en helaas nog steeds plaatsvinden. Ik zag een kans om hier iets aan te doen en besloot me in te zetten voor veiligheid op booreilanden. Ik wilde mijn levenservaring delen en bijdragen aan het voorkomen van ongelukken in deze sector. In de loop der jaren heb ik gezien hoe de veiligheidsnormen aanzienlijk zijn aangescherpt, vooral sinds 2003. Dit was een positieve ontwikkeling, want in het verleden waren de veiligheidsnormen op booreilanden niet zo stringent als nu. Mijn carrière begon op booreilanden, en van daaruit ben ik gegroeid in dit boeiende vakgebied van veiligheid.”

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee je als veiligheidskundige te maken hebt gehad, en hoe ben je hiermee omgegaan?

“Als veiligheidskundige heb ik meegemaakt dat het management soms een uitdaging vormt. Er is vaak de perceptie dat veiligheid slechts als een extra kostenpost wordt gezien”, vertelt hij. “Mensen realiseren zich niet altijd dat veiligheid wettelijk verplicht is en dat we een rol spelen in het waarborgen van die veiligheid. Er zijn situaties waarin er in het begin weinig aandacht wordt besteed aan veiligheid, maar wanneer zich problemen voordoen, wordt het opeens noodzakelijk. Het is belangrijk om hiermee om te gaan met ervaring en beleid, zodat alles goed blijft gaan zonder extra kosten of problemen.

In de bouwsector proberen ze vaak geld te besparen en projecten snel af te maken. Dit is omdat ze willen dat alles op tijd klaar is. Soms willen ze zelfs sneller zijn dan gepland. Ook hebben mensen uit verschillende landen vaak andere ideeën over veiligheid. Sommigen vinden het minder belangrijk dan anderen.”

Hoe ga je om met weerstand tegen veiligheidsmaatregelen binnen een team of afdeling?

“Wanneer ik merk dat er weerstand is tegen veiligheidsmaatregelen, probeer ik dit op een begripvolle manier aan te pakken. In plaats van te dreigen met de gevolgen van het niet opvolgen van de regels, probeer ik eerst open en eerlijk te communiceren over wat er aan de hand is. Ik maak notities en deel deze met het management, zodat ze op de hoogte zijn van de situatie. Als ze besluiten om geen actie te ondernemen en gewoon door te gaan, respecteer ik hun keuze.

Als ik onveilige praktijken zie, kom ik altijd met oplossingen, zodat iedereen veiliger kan werken. Ik kan mezelf in de positie van anderen plaatsen en begrijp dat fouten kunnen gebeuren. Hierdoor kan ik vaak met oplossingen komen om zulke fouten te corrigeren. In plaats van te zeggen "blijf gewoon onveilig werken en ik hoop dat er iets gebeurt," probeer ik begripvol te blijven en te benadrukken dat ik al eerder veiligheidszorgen heb geuit. Dit kan helpen om anderen te overtuigen van de noodzaak van veiligheid. Als dit echter niet werkt, ga ik naar de werfleider om de kwestie aan te kaarten.”

Kun je ons vertellen over een project waar je trots op bent als veiligheidskundige?

“Pff een project waar ik trots op ben? Dan wel mijn laatste project in Middenmeer”, begint hij “Dit project was bijzonder omdat veiligheid een hoge prioriteit had. Het management was actief betrokken en gaf veiligheid de aandacht die het verdiende. Er waren veel verschillende taken, en het team bestond uit mensen van over de hele wereld. Hoewel ik niet de talen van alle landen sprak en ik spreek er veel, was het fijn dat de leidinggevenden Engels spraken en zo de communicatie vlot verliep. Het was leuk om deel uit te maken van een project waar veiligheid serieus genomen werd.”

Welke specifieke expertise breng jij mee als veiligheidskundige?

“Ik denk dat de expertise die ik meebreng als veiligheidskundige komt vooral voort uit mijn levenservaring, vooral de 32 jaar die ik in de booreilanden-industrie heb doorgebracht. In die tijd heb ik allerlei verschillende taken uitgevoerd waaronder steward, dagkok, nachtkok, roustabout, derrickman en nog veel meer. Ik was gestopt met werken als derrickman omdat ik niet goed kon rekenen, dus ben ik maar gestopt, dat is een feit," zegt hij lachend. “Mijn expertise helpt me om te begrijpen hoe veiligheidsaspecten werken in verschillende taken. Ik geef ook suggesties om die taken veiliger te maken. Het is belangrijk dat iedereen die aan een project werkt, een goede uitleg krijgt over welke regels er zijn voor veiligheid. Ik ben ook heel nadrukkelijk voorstander van het belang van handtekeningen op documenten die laten zien dat werknemers weten wat de veiligheidsregels zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich aan die regels houdt."

Wat vind je het leukste aan je werk en waarom?

“Het leukste aan mijn werk is dat ik met mensen kan werken, met ze kan praten en van ze kan leren. Ik vind het belangrijk om goede relaties op te bouwen, zelfs als het niet per se vriendschappen zijn. Tijdens het werk wil ik een positieve indruk achterlaten en niet dat mensen me zien als iemand die alleen maar klaagt over veiligheid.”

Wat is iets wat je al lange tijd wilt doen, maar wat nog niet is gebeurd?

“Ik heb al een tijdlang de wens om minder te werken en meer tijd door te brengen met mijn vrouw in Brazilië. Mijn eerste plan is om naar haar toe te gaan en gewoon van elkaars gezelschap te genieten, want ik hou ontzettend veel van haar. Na al die jaren van hard werken, denk ik dat ik het verdiend heb om wat quality time met haar door te brengen. Het zou echt prachtig zijn. Ik hoop ook dat Luciana op een dag op afstand kan werken, zodat ze vanuit huis kan werken en toch in Nederland kan zijn. Op de lange termijn hopen we dat we ons leven kunnen afwisselen tussen Nederland en Brazilië, want ik wil wel blijven werken voor XLIGN.”

 

Het interview met Orlando biedt een boeiend inzicht in de wereld van veiligheidskunde. Wij waarderen Orlando's openhartigheid en zijn bereidheid om zijn rijke ervaring en expertise te delen, wat perfect past bij onze slogan "door en voor de veiligheidskundige." We kijken uit naar het volgende interview in onze 'Meet the Crew'-editie. Wie weet ben jij degene die we als volgende willen spreken. Voel je je aangesproken door zijn verhaal en zie je een plek in ons team? Check dan onze openstaande vacatures.

Geschreven door Quincy